. Op naar ... ?: Seveso-alarm

dinsdag 29 september 2009

Seveso-alarm

Op donderdag 1 oktober 2009 worden in Antwerpen en omgeving tussen 8.45 en 10.15 uur de elektronische alarmsirenes, opgesteld in risicozones rond nucleaire en Seveso-bedrijven, getest.

De elektronische sirenes die sinds enkele jaren door de Civiele Bescherming worden opgesteld in welbepaalde risicozones rond nucleaire centra en Seveso-bedrijven worden dagelijks op hun gebruiksklaarheid getest. Dat gebeurt door middel van stille testen via het radionetwerk van de Civiele Bescherming. Ze zijn niet hoorbaar voor de bevolking.

Elke eerste donderdag van de eerste maand van ieder trimester worden er ook luide testen uitgevoerd, die meer vertellen over de hoorbaarheid van de signalen. Een volgende luide test is voorzien op donderdag 1 oktober.

Op het ogenblik van de test zal de sirene een NBC alarmsignaal (nucleair, biologisch, chemisch) geven. Dat is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking herhaald wordt. Na dit signaal melden de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap 'Proefsignaal'. Bewoners hoeven dus niet ongerust te zijn als ze donderdag deze alarmsignalen horen.

Wie vragen over de testen heeft, kan vanaf 28 september tot en met 2 oktober tussen 9 en 16 uur terecht op het gratis nummer 0800 94 113. Eventuele reacties naar aanleiding van de sireneproeven kunnen bezorgd worden aan alerte@ibz.fgov.be.

Bijkomende informatie over het alarmeringsnet van de Civiele Veiligheid kan u vinden op de internetsite http://www.seveso.be/

Bron: PH-A, Louis Van Looy

2 commentaren:

geert zei

en als jullie nu eens voor éénkeer, gewoon voor de grap, dat stukje van 'proefsignaal' vergeten?

David aka Letman zei

Tja, diegenen die hier wat kennis over hebben zouden weten dat het een proefsignaal is, net zoals op veel bedrijven ook op donderdag de brandsirenes worden getest.
In alle geval gebeurt dit niet door de brandweer maar wel door de civiele bescherming.