. Op naar ... ?: Inspanningstest

woensdag 31 mei 2006

Inspanningstest

Vandaag had ik om 15h30 m'n afspraak in de bewegingskliniek SPM te Deurne voor een inspanningstest. Ik was net op tijd en mocht dadelijk m'n sporttenue aantrekken. Er werden eerst een aantal algemene vragen gesteld (anamnese om geleerd te doen) zoals lengte, gewicht, medische voorgeschiedenis en eventuele familiekwalen, hoe lang ik al train, andere sporten die ik gedaan heb, of ik ooit pijn in m'n borstkas heb gevoeld enzovoort. Daarna werd er geluisterd naar m'n hart, gekeken naar m'n benen, voeten en schoenen (lichte overpronatie maar dat wist ik al uit m'n looptest bij de schoenspeciaalzaak).
Tot slot werd m'n lengte (176,6 cm) en m'n gewicht (79,8 kg - ik ben reeds meer dan 6 kg kwijtgespeeld) nog eens nagemeten alsook een huidplooimeting gedaan om m'n vetpercentage te bepalen. Dat vetpercentage sloeg serieus tegen voor mij - m'n weegschaal thuis en een 'gespecialiseerd' apparaat op de fitness gaven steeds ongeveer 19% of minder aan, nu was het resultaat 22,3%. Niet zo erg, ik weet dat ik eigenlijk best nog een tweetal kilo kwijtspeel; dan kom ik uit op 20% (om op 15% te komen dient mijn gewicht naar 74kg te gaan).
M'n somatype is mesomorf - getypeerd door beenderbreedte en spiervolume (de eerste persoon in de afbeelding). In feite is je somatype steeds een samenstelling waarvan er één wat bovenuit springt, de andere types zijn endomorf (getypeerd door rondheid, zachte weefsels en aanleg tot zwaarlijvigheid - persoon 2 in de afbeelding) en ectomorf (getypeerd door tengerheid, peziger - persoon 3 in de afbeelding). Soit: me Tarzan!


Tijd voor de looptest dan. Ik werd volgeplakt met electrodes (rug bovenaan en onderaan, borstkas), kreeg een borstband voor hartslagmeting rond en een masker over neus en mond (ook met sensoren en kabels). Het zag er dus allemaal zeer echt uit - dat was het ook maar ik had er nog niet echt bij stilgestaan. Het 'testprotocol': meting van hartslag en lactaat (door prikken bloed in de vingertop) bij rust, daarna 3 minuten lopen aan 8 km/h, opnieuw lactaatmeting tijdens 10 seconden rust, 3 minuten lopen aan 10 km/h, lactaatmeting, 3 minuten lopen aan 12 km/h en zo verder.
Ik heb uiteindelijk tot 3 minuten aan 16 km/h kunnen lopen, daarna was de pijp uit. Eigenlijk ben ik er wel van verschoten dat dat zo snel ging; 20 km of meer lopen geen probleem maar blokken van 3 minuten in een steeds sneller tempo: toch niet te onderschatten!
Na de test een douche genomen en toen ik daarmee klaar was lag het mapje met de uitgebreide resultaten reeds klaar. Die map hebben we volledig doornomen, er werd veel uitleg gegeven en al m'n vragen werden mooi beantwoord.
Het belangrijkste dan. Het ECG vertoonde een mooie regelmatige hartslag gedurende heel de test. Verder: m'n VO2-max is 61 ml/kg/min (niet slecht al zeg ik het zelf) en de combinatie van lactaatmeting en hartfrequentie gaf aan dat m'n overslagpols op 168 ligt (bij lactaatwaarde 4 mmol/l). M'n maximale hartslag bleek 184, dat is 5 minder dan de ruwe berekening 220-leeftijd.
Aan de hand van m'n overslagpols werden dan ook nog m'n trainingszones uitgerekend als percentages daarvan (extensieve duurloop, tempoloop, ...) maar dat gebeurt morgen zeker meer in detail als ik samenzit met trainer W. om de resultaten te bespreken en een schema op te stellen. Ik stel wel al vast dat ik voorheen min of meer de juiste trainingszones hanteerde maar raad zo'n test toch aan - iedereen is anders hé.

11 commentaren:

Anoniem zei

Cool ... en snel ook precies! Mag ik vragen hoeveel je voor zo'n test moet betalen?

David aka Letman zei

Dat mag je zeker, alleen weet ik het nog niet... ik heb er eigenlijk niet naar gevraagd/aan gedacht en de factuur zou pas over enkele weken in de bus vallen. Als ik het niet vergeet laat ik het je weten!

Anoniem zei

90 Eurokes

Anoniem zei

Maak je gewoon een afspraak met die kliniek ? Of gebeurt dat op doorverwijzing ?

David aka Letman zei

Je kan gewoon bellen om een afspraak te vragen voor een inspanningstest: 03/320 50 41, Dr. Snyers (www.monica.be)

Anoniem zei

Ziet er inderdaad heel professioneel uit. Ik ga deze namiddag om mijn test te laten uitvoeren. Spijtig genoeg heb ik lichtjes last van een verkoudheid sinds twee dagen. Hopelijk vervalst deze de testresultaten niet. Greetz, woudloper TCRunning.

Philip Van Hove zei

Lang geleden dat je die blog hebt gelezen: http://koenvansteenkiste.skynetblogs.be/

Een marathon drie weken na die van Luxemburg.... en jij zou Berlijn niet lopen :-(

David aka Letman zei

*zucht*

Philip Van Hove zei

Donderdag 08 juni 13u30 is het mijn beurt. Hou je maar vast aan de takken van de bomen!

David aka Letman zei

Ook inspanningstest dan neem ik aan? Zelfde plaats? Ben benieuwd!

Anoniem zei

Een Max van 16 km/uur is een mooie snelheid.

4 en 8 september 06 ben ik aan de beurt. Eerst fiets en daarna loopband. 'k zal best op voorhand een beetje gaan fietsen denk ik.