. Op naar ... ?: Eten lange duurlopen

dinsdag 29 augustus 2006

Eten lange duurlopen

Nog enkele weken en m'n eerste dertiger komt eraan. In totaal moet ik tijdens m'n voorbereiding tweemaal 30 km lopen en éénmaal 34 km. Ik denk er echter stiekem aan om driemaal 30 km te lopen en eenmaal 36 km in plaats van 34 km. Lijkt me goed voor het zelfvertrouwen; we zien wel als we zover zijn.
Nu die echt lange lopen er aan zitten te komen begon ik mezelf ook af te vragen wat ik best voor/tijdens zo'n loop binnenspeel. Tot nu toe heb ik al 5 of 6 duurlopen gedaan van 25 km (verbruik: +/-2000 kcal) en die doe ik meestal vlak na het opstaan vroeg in de ochtend: een kom muesli met melk, een glas water en 15 min later ben ik weg. Tijdens de loop heb ik meestal een flesje van 0,75l water of Aquarius in de hand (ben er nog steeds niet toe gekomen een Camelbak aan te schaffen).
Volgens m'n trainer op voorhand al goed pasta eten zoals steeds uiteraard. Verder als ontbijt best peperkoek (vetvrij) of speculaas, tijdens de loop evt. een banaan proberen of gedroogde pruimen. Het beste zijn nl. de tragere suikers; hij raadt het gebruik van squeezies af tenzij voor de laatste kilometers. Deze geven namelijk wel een tijdelijke boost maar eens die boost is uitgewerkt val je meestal terug op een lager niveau (en dat doet pijn dan). Op voorhand met de auto langs het parcours een flesje water en een banaan gaan verstoppen achter een boom ofzo is met net iets te ver gezocht, dan draag ik het nog liever mee (zo'n Camelbak FlashFlo zou dan echt wel handig zijn).
Vanmiddag heb ik heuveltraining gedaan (op de band weliswaar met hellingen aan 6%: pittig!) en heb ik ook beslist dat ik voortaan de hellingsgraad van de band terug op 1% zet bij gewone duurlopen (dat zou het buitenlopen beter simuleren en lijkt me extra training). In de week loop ik namelijk steeds op de band (fartlek, heuveltrainingen en duurlopen tot 18 km), enkel op zaterdag (duurlopen vanaf 20 km) en zondag (meestal vetloop van een uur) loop ik buiten.
Verleden zaterdag heb ik de eerste 5 km in de regen gelopen, vervolgens 15 km onder een bewolkte hemel en de laatste 5 km liep ik dan weer in de zon. Liever andersom.

5 commentaren:

Philip Van Hove zei

Ik heb die pannenkoekjes mee met havermout (zie runners een tweetal maand geleden). Smaken nog goed en zitten bomvol trage koolhydraten. Verder heb ik mijn eerste dertig km uitelopen zonder extra voeding, wel met sportdrank voor anvulling van mineralen.

Anoniem zei

Je kan ook 2 toeren lopen van ongeveer 15km en je vriendin een flesje laten klaarzetten op de vensterbank. Je weet allicht hoe lang het duurt om een bepaald aantal kilometer te lopen...

Philip vroeg me dat tijdens de lange duurlopen in juli toen het zo heet was, en ik vond dat goed werken.

Groeten & succes
Cisca

David aka Letman zei

Philip, dat is ondertussen toch al een nieuwe lading pannenkoeken die je hebt klaargemaakt hoop ik? Lijkt me anders niet zo gezond, lol. Ik zal dat recept eens opduiken en eens proberen misschien.
Cisca, ja, dat zou ik kunnen doen maar toerkes lopen zegt me niet zoveel. Ik heb liever een doel; nu loop ik bijv. tot Mechelen en terug. Ik moet toegeven dat ik een beetje kick op die afstanden en steeds met bijzondere aandacht de artikels over ultralopers lees in Runners World. Ik zie me na m'n marathon nog wel eens meer lopen dan 42 km...

Geert Gitaar zei

niet doen, David, die 3 keer 30 + 1 keer 36. Het is zodanig belastend dat je je succes in NYC hypotheceert. Zelfs de allergrootsten doen dat niet, zegt Paul VDBosch me.

Dave Vervenne zei

Ik heb het artikel "La ronde des nutons" gelezen in Runners's World van deze maand. Een ultraloop van 160km (oftewel 100 Engelse mijl). Oef, serieuze afstand!