. Op naar ... ?: 10 km van Mechelen

zondag 16 april 2006

10 km van Mechelen

Ziezo, m'n eerste wedstrijd zit erop: gisteren de 10 km van Mechelen gelopen.
Toen ik thuis vertrok was ik al gespannen alhoewel ik me had voorgenomen om kalm en verstandig te lopen. Bovendien hing er ook helemaal niets aan vast... De start was om 15h dus ik had met D. afgesproken om 14h15 ter plaatse (Sportpark De Nekker) - inschrijven kon tot 14h45. Raar om daar na meer dan 10 jaar nog eens te komen.
We begaven ons dadelijk naar de atletiekpiste om ons in te schrijven wat zeer vlot ging: formulier invullen met persoonlijke gegevens en na betaling van €6,5 kregen we ons rugnummer. Ik verwachtte zelfklevende nummers maar dat was niet het geval en dus hebben we die maar in onze zak gestoken. We hebben dan een paar rondjes gelopen om ons op te warmen en rond 14h50 begaven we ons naar de start net naast de piste. We stonden vrij achteraan en toen we wat opschoven naar voor kwam ik m'n supporters tegen van wie ik nog een veiligheidsspeld heb gekregen. Door het opspelden van m'n nummer had ik zelfs bijna m'n start gemist. Al bij al viel de start wel mee, beetje oppassen en je proberen vrij te zetten zodat je niet achter iemand hangt die traag start. Vrij snel vormde de 'hoop' een 'sliert' en was het lopen zonder het gevoel dat je vastzat in een groepje. Gerust was ik helemaal niet aangezien het snel ging, namelijk boven de 12 km/h (hoogste snelheid waarop ik train is 10 km/h) en m'n hartslag dan ook snel in de 170 zat. Je wordt inderdaad meegezogen door de andere lopers. Ik volgde D. op enkele meters zonder daarbij in moeilijkheden te komen maar die hartslag: nooit verwacht dat ik dat zolang zou kunnen volhouden.
Er was een bevoorrading op kilometer 5 en ik had daar sportdrank in een flesje verwacht maar het was water in witte plastic bekertjes. Zo een bekertje meegritsen dat ging nog net maar drinken, niets van. Ik heb tot 5 maal toe getracht om te drinken zonder snelheid te minderen en kreeg steeds maar een druppel water binnen, de rest ging naast de mond waarna ik het bekertje maar weggesmeten heb (iedereen deed dat, ik neem aan dat de organisatie dat ook opruimde achteraf). Een beetje na de bevoorrading gingen we de Dijle over, terug richting start. De gelopen afstand stond aangegeven met bordjes langs het parcours maar die heb ik lang niet allemaal gezien en zeker op het einde werd het wat moeilijker. Ik kende het parcours niet en voor de aankomst met laatste ronde op de atletiekpiste was er nog een lokale lus. Ik dacht dus steeds dat na weeral een bocht we op de piste gingen komen maar dat stak dus wat tegen. Toen het echt duidelijk was wat de nog af te leggen route was heb ik nog wat versneld en nog een paar mensen ingehaald. Op de finishlijn afgeduwd: m'n Polar gaf exact 10,0 km aan en een tijd van 48:00.4 waarmee ik super tevreden was. Drankje aangenomen en nog even doorgewandeld maar vrij snel gestopt, echt kapot zat ik niet.
Ik heb me doorheen de wedstrijd steeds een aantal meter achter iemand gezet die naar mijn indruk een mooi tempo liep. Af en toe eens gewisseld en soms ook zelf het voortouw genomen, vooral de laatste kilometer. Wat nog? O ja, af en toe kleine versnelling ingebouwd om mensen die net achter mij lagen te puffen en te hijgen kwijt te spelen omdat me dat wat stoorde. Douchen kon ter plaatse maar omdat niemand van ons echt ver weg woont hebben we dat niet gedaan, we zijn in de cafetaria nog iets gaan drinken en dan vertrokken.

Dat was dus m'n eerste wedstrijd waarop ik tevreden terugkijk.
De officiële uitslagen zijn beschikbaar op de site van de Regionale Atletiekvereniging Mechelen (ik was nummer 286 van de 540 deelnemers) en ik heb op basis van de gevens uit m'n Polar ook nog een grafiekje gemaakt. Blijkt dat ik ook een negatieve split heb gelopen (2de helft 44 seconden sneller dan 1ste helft).

5 commentaren:

Wim zei

Toptijd !

Proficiat, David.

10 km lopen in 48 minuten, en daar bovenop nog een negatieve split, is een knappe prestatie.

Als je deze prestatie even door de calculators haalt (vb. op MyAsics.nl), zal je zien dat een marathon binnen de 4 uur een absolute mogelijkheid is.

Anoniem zei

Mooie race man !
Ik ben gisteren gaan lopen: 6km op het gemaksken. Deed deugd.
Toch vrees ik dat een extra doktersbezoek niet te verwijden valt. Die hoest blijft...

D.

Rafke Magic zei

proper ;-)

loperman zei

Proficiat, knappe tijd, en een gemiddelde snelheid van meer dan 12 km/u! Niet slecht voor een eerste wedstrijd. Ikzelf heb nog nooit een wedstrijd gelopen, maar zo te zien loop je heel anders dan als je alleen loopt/traint. Misschien moet ik het nog eens overwegen alvorens de 20 km van Brussel te lopen, kwestie van een inschatting van mijn zenuwachtigheid te krijgen.

Bjorn Bosmans zei

Hoi, mijn naam is Bossi
Ik was hier juist op het internet aan het zoeken naar wat informatie van de 10 km van mechelen tot ik u verhaal las ,wel grappig hoe je de wedstrijd formuleerd.Door dat te lezen heb ik er nog meer zin in gekregen .
Ben ook wel wat zenuwachtig..
Hopelijk gaat het vlot.
P.S. goed gelopen !
Ik ga eens vertrekken se,see ya

Bjorn Bosmans