. Op naar ... ?: Luxemburg:the Night Run

maandag 5 mei 2008

Luxemburg:the Night Run


Zo, Luxemburg zit erop. Ik heb bewust Philip zijn verslag nog niet gelezen, wie weet vertel ik nog iets nieuws ;-).

Wij zijn vrijdagmiddag reeds gearriveerd in Luxemburg aangezien we 2 overnachtingen ter plaatse hadden. Bij de receptie van het hotel even moeten wachten omdat er blijkbaar iets mis was met de boeking maar voor een upgrade heb ik steeds vijf minuten :-).

Daarna het stad ingetrokken, het centrum lag slechts op 5 minuten wandelen, een ideale lokatie dus. Het zonnetje scheen en het was aangenaam warm, heel even wat regeldruppels gehad. Best een gezellig centrum maar ook niet heel groot. Van een echte marathonsfeer was er niet echt sprake maar dat geeft niet echt; het was de derde editie en ik denk dat er in totaal zo'n 8000 deelnemers waren. Een tweeduizend voor de marathon en de rest voor de halve of de Ekiden team run marathon. In de Coque zowel mijn als Philip z'n startnummer gaan oppikken en even rondgewandeld op de expo-beurs maar daar was niet echt veel te zien - alleszins niet te vergelijken met NY of Berlijn.

Soit, zaterdagvoormiddag nog in het park gaan wandelen en een mega-speeltuin gevonden compleet met enorm piratenschip, dieren en veel waterplezier zowel voor de klein als de groteren :-).
Wel bijna Jelle kwijtgeraakt aan een monster:


In de namiddag Philip opgewacht in het zonnetje op het gras, de juiste tenue aangetrokken en dan rustig aan afgezakt naar de Coque voor de start.
Vervoer etc was goed georganiseerd en ter plaatse was ook alles in orde. Zoals Philip opmerkte wel correct dat het eigenlijk beter is zoals in Berlijn (of NY want daar is het ook zo) waar de toegang tot en rond de startvakken exclusief voorbehouden blijft voor de lopers. Da's minder druk en geeft veel minder aanleiding tot drukdoenerij en geeft de lopers de mogelijkheid om zich nog ff rustig te zetten en zich mentaal voor te bereiden.
Bijkomend puntje: ik zou liever een gescheiden start zien want nu vertrok iedereen samen, zowel marathon, team run als halve marathon. Zeker in de eerste 10K maar ook tot de halve marathon was het nogal drukjes. Na 21K liep je bijna echter alleen, wat een verschil!
Ook: grappig hoe sommige zich voorbereiden en gedragen. Vooral onder de team-runners en halve marathonners lijkt het credo wel dat je outfit, accesoires, gedrag,... van je een goede loper maakt. Helaas, het is niet omdat je er trendy uitziet met het allerlaatste en allerduurste snufje, opvalt door al te gekke stretchoefeningen of luide muziek dat je goed loopt.
Soit, rond 17h30 had ik me opgesteld samen met Philip in vak D en na ongeveer 5 minuten denk ik passeerden ook wij onder de startboog. Het was warm, te warm voor mij maar het ging en het vooruitzicht van de avond die zou vallen stemde hoopvol.
Het parcours was mooi, zeer mooi. Een straat aflopen met recht voor je de zon die langzaam ondergaat, het doet wel iets. Maar: zwaar. Het constant op en neer lopen laat zich na een tijdje zeker voelen en ik ben blij dat ik niet dadelijk vollen bak er in ben gevlogen want dat had zich zeker laten voelen. De voorzieningen onderweg waren super met zeer regelmatig water, Aquarius, sinaasappel, banaan, chocolade en op het einde ook cola. Het publiek was talrijk aanwezig wat het ook leuk maakt tesamen met de bands die staan te spelen onderweg.
Afgezien jazeker: de laatste 10K waar het nog stevig omhoog ging en de krampen in de benen kwamen opzetten. En dan opeens kom je opnieuw langs de Coque waar de finish is en denk je dat er bent.... helaas dienen er dan nog een 5-tal kilometers ofzo afgewerkt te worden en da's zowel mentaal als fysisch zeer zwaar. Nog even goed patat gegeven en samen met Philip over de finish gestormd na ongeveer 4h18minuten. Fotootje laten trekken door de supporters, medaille in ontvangst genomen alsook water en dan de weg naar buiten gezocht via de Coca-Cola stand en een toog met bier. Buiten probleemloos onze supporters teruggevonden, bedankt voor de steun!
Daarna afscheid genomen van Philip en de shuttle terug genomen naar het centrum (nog even opmerken dat de Luxemburgers zeer behulpzame en vriendelijke mensen zijn cf. het op- en afstappen met een buggy) . Nog een wandeling naar het hotel gemaakt en dan bed in maar niet alvorens nog een zak chips binnengespeeld te hebben.
Bij het uittrekken van schoenen en sokken geen noemenswaardige letsels gevonden dus ook dat viel reuze mee.

Zondag dan opgestaan met slechts lichtelijk stijve spieren, SERIEUS ontbeten en dan nog het stad ingetrokken voor een rondrit met het treintje, een wandeling en middagmaal waarna we huiswaarts keerden.

Samengevat:
alweer een super marathon-weekend!

Vraag die naar trainer Wilfried zal gaan:
Vanwaar die vermoeidheid aan de achterzijde van de knie die achteraf overgaat in kramp in de bovenbenen? M'n gemiddelde hartslag was slechts 155, die hield me dus zeker niet tegen op het einde - wel de opkomende krampen. Eerst eens m'n Polar-data in detail bekijken. Meer heuveltraining doen...?

Update officële resultaten:
Nr Name NAT Age Time AvgSpd Rank Name
2339 VAN HOVE Philip BEL 40 4:18:45 9.784 194 M40
1737 LETTANI David BEL 34 4:18:45 9.784 78 M30

5 commentaren:

Dave Vervenne zei

Het is inderdaad lachwekkend hoe sommige lopers zich aan de start gedragen (en dan nog maar te zwijgen over die verschrikkelijke Reflexspray-stank). Volgend jaar weer Luxemburg? Ik denk dan wel dat ik eens meega (voor de halve in ieder geval al zeker).

David aka Letman zei

In principe staat volgend jaar de Flora marathon van Londen als voorjaarsmarathon op het programma...

Rafke Magic zei

kewl, dude!
grtz from the Peach State ;-)

Philip Van Hove zei

Terechte feedback ivm organisatie. Verder een super-marathon! En nog es nen proficiat hé. Op naar de volgende!

Bert zei

Hey David, beter laat dan nooit een welgemeende PROFICIAT!