. Op naar ... ?: Darwinism, creationism, deism, theism, agnosticism, ...

vrijdag 9 mei 2008

Darwinism, creationism, deism, theism, agnosticism, ...

Zeer interessante materie om over te lezen zeker in de wereld waarin we vandaag de dag leven.
Nieuws zoals 'Onderwijzers wijzen Darwin af' komt bij ons gelukkig nog niet zoveel voor als in de States maar toch steekt het de kop op.

In Kansas bijvoorbeeld wou de 'School Board' de theorie van Darwin in het onderwijs op het achterplan schuiven (artikel uit de NY Times), ten voordele van 'het intelligent design' of creationisme.
Deze strekking gaat er van uit dat alles opgezet werd door een of ander opperwezen en gaat dus rechtstreeks in tegen de evolutieleer of het Darwinisme.
Gelukkig reageerde Bobby Henderson gevat middels deze open brief, een zalige reactie want als er alternatieven van het Darwinisme worden toegelaten moeten ook andere strekkingen aan bod kunnen komen waaronder bijv. de door hem opgerichte 'Church of the Flying Spaghetti Monster'. De aanhangers hiervan ofte Pastafarians 'geloven' dat er sprake is van intelligent design door een wezen dat het grote vliegende spaghettimonster heet.

Ze hebben ondertussen over heel de wereld aanhangers en honderden brieven werden verstuurd naar de Kansas School Board. Er zijn dus maar twee opties: ofwel wordt Intelligent Design verworpen, ofwel zet het Pastafarianisme door en wordt er binnenkort in Kansas ook les gegeven over hoe een vliegend spaghettimonster de mens en al het leven op aarde schepte door zijn aanraking.






















Geniaal alleen al door de opzet; het Pastafarianisme biedt trouwens verheldering over de opwarming van de aarde; piraten spelen hierin een zeer belangrijke rol (de Pirate Fish is dan ook symbool voor het Pastafarianisme):




















Ongelooflijk welke extreem negatieve reacties op het Pastafarianisme binnenkomen en een duidelijk teken van hoe onverdraagzaam gelovigen zijn tegenover zij die een ander geloof aanhangen. Hun geloof is het enige echte en daarover kan nu eenmaal niet gediscussieerd worden. Verschrikkelijk hoe alle rationaliteit verdwijnt als religie ter sprake komt.
Ik moet toegeven dat deze religie mij als loper goed uitkomt ook:





















Ik ben een overtuigd Pastafarian, veel leesplezier alvast en vergeet niet:













2 commentaren:

Dave Vervenne zei

Dat pasta-beest weet ik zelfs wonen: in het verlaten Ford van Walem hier vlakbij mij thuis. 1 enkel minpunt, hij laat vaak teveel tomatensaus rondslingeren zodat ik tijdens een loopje in het bos er rond begin te schuiven. ;O)

Wat Darwin betreft, kunnen we vaststellen dat het merendeel van het onverdraagzame gepeupel is blijven steken tussen de fase hagedis en aap...

Dave Vervenne zei

Hmmmm, deze theorie is toch een beetje twijfelachtig naar mijn gevoel. Het staat uiteraard volkomen haaks tegenover de (vlaamse?) theorie dat onze kosmos is geschapen door een reusachtige boerenomelet...