. Op naar ... ?: Eerste oefensessie

woensdag 19 november 2008

Eerste oefensessie

Gisterenavond zijn we erop uitgetrokken met de zware autopomp 3 in (bijna) volledige uitrusting.
We hebben een overzicht gekregen van al het aanwezige materiaal (lichtbalk, lichtmast, stroomgroep, slangen, slangenbruggen, koppelingen, armaturen, reactiebogen, gereedschapskoffer, aanvalskorf, overdrukventilator, ...) en de werking ervan evenals veel uitleg (Waarom is één kraan van de standpijp open en de andere dicht? / Wat betekenen de aanduidingen op de bordjes bij hydranten? / Wat is de aanvalskant? / Posities 1, 2, 3 & 4? / Hoe ga ik van grond door de waterdruk? / ...).
Slangen uitgerold en weer opgerold (45 en 70mm: ok / 110mm: damn!), ladders opgezet, een standpijp aangesloten op een ondergrondse hydrant en even gekeken naar de loods met oa. container voor grootschalig watertransport, impressive.

't Was vooral leuk om eindelijk (en wij zijn dan nog de lucky ones) eens echt in actie te schieten, uitleg te krijgen en al een keer wat handelingen te kunnen doen alhoewel ik zin had om alles zelf in handen te nemen en er meer tijd aan te spenderen maar dat komt nog wel.
Ruim over tijd teruggekeerd naar de kazerne alwaar we als nieuwkes (na subtiele en minder subtiele hints) een 'vat' (consumpties, ook zonder alcohol uiteraard) hebben gegeven met wat gefrituurde vetzakkerij.

Volgende week gaat de kraan echt open en verwacht ik me aan een nat pak ;-)

Ondertussen gemist in de ochtendrush van deze ochtend: oproep voor wagenbrand op de parking van de brouwerij Moortgat.

Wat meer uitleg nu ik het nog weet ;-)
Een brandkraan of hydrant is een aftappunt op het drinkwaternet bedoeld voor de brandweer. Op het leidingnet zijn er serieus wat voorzien, op die manier is er steeds water binnen bereik om blusvoertuigen te bevoorraden. Sommige brandkranen zijn zichtbaar in het voetpad of langs de weg, maar veel brandkranen bevinden zich ondergronds. Om deze snel te kunnen vinden (ook bij sneeuw bijvoorbeeld), hangen aan muren en lantaarnpalen bordjes die de afstand in meter aangeven ten opzichte van de dichtstbijzijnde brandkraan.

Hydrant: (lokatie op 70cm voor dit bord en 4,2m links van dit bord)

Standpijp:


Straalpijp:Slangenbrug:

0 commentaren: