. Op naar ... ?: AEB & HDR

maandag 25 augustus 2008

AEB & HDR

Oftewel Auto Exposure Bracketing is de enige functie die ik tot nu toe mis op m'n Nikon D40.

Vroeger werd AEB wel meer gebruikt: je neemt één foto en de camera zorgt ervoor dat er ook dadelijk een foto wordt genomen met 2 f-stops minder en 2 meer bijvoorbeeld. Je hebt dus je foto met normale belichting, eentje die donkerder is en eentje die lichter is (-2 EV, ±0 EV, +2 EV). Dit als zekerheid voor de fotograaf om een goede foto te hebben. Met de digitale camera en LCD scherm is dit echter niet meer nodig.

Waarom mis ik dit dan?
--> HDR (High Dynamic Range).

Ons oog is zoveel keren beter om de verschillen in intensiteit van licht op te vangen dan de lens van een digitale camera en iedereen heeft wel eens een foto getrokken waarbij de verschillen in intensiteit te groot zijn met als resultaat dat de overbelichte delen bijna wit lijken en geen detail meer bevatten net zoals de donkere delen bijna zwart zijn.
De oplossing hiervoor is dus HDR; het combineren van de 3 foto's genomen met verschillende f-stops en tonal mapping.
Door een combinatie te maken van je foto's heb je alle details die nodig zijn; de gewone foto, eentje die wat overbelicht is en dus de details bevat van de donkere delen en eentje die onderbelicht is en dus de details bevat van de lichtere delen (lees: ze beter laat uitkomen).

Eens de combinatie gemaakt kan er gespeeld worden met de settings (tonal mapping) om een mooi evenwichtig beeld te bekomen.
Voorbeeld (bron & meer info hier op Flickr)
Gewone foto:
HDR foto:
Natuurlijk kan je ook verder gaan wat soms ook echt knappe surrealistische foto's kan geven:

Als ik nog eens tijd heb ga ik ook eens een poging wagen, de afwezigheid van AEB op m'n D40 valt te omzeilen door ofwel foto's in RAW formaat te nemen en zo andere 'exposures' te creëren of door zelf (evt. met behulp van statief) van een scene 3 foto's te nemen met verschillende f-stops.

More to come :-)

4 commentaren:

Rafke Magic zei

Hmmm... net een artikel in P-magazine gelezen (een oude, want 'k sta hier een beetje achter) over fotografie... én over de "belichting" met tips van ne pro (van Canon). Als ik het niet vergeet, zal ik het eens inscannen en je doormailen ;-)

David aka Letman zei

Doen!
Coole nieuwe foto trouwens ;-)

Rafke Magic zei

zal voor volgende week zijn... die "editie" ligt nog "thuis" (in Atlanta dus)
thx!

bilckie zei

Canon 40D kopen in't vervolg hé.
Komt ervan als je niet wil luisteren
(just kidding)