. Op naar ... ?: Een slip in de Pe diameter 32

dinsdag 26 augustus 2008

Een slip in de Pe diameter 32

De derde post vandaag en ook de laatste tenzij ik nog een stommiteit doe die het vermelden waard is. Anyway, here it goes:

Van m'n werk recht naar onze nieuwe woonst gereden mits een stop van ongeveer 2 minuten thuis om snel m'n werkkleren aan te trekken want vloerder Polle ging eerder komen.
Later op de avond ging Gregory nog passeren om de skibox ("le box") te retourneren en ondertussen zou ik werk maken van een put met afmetingen 1m diep*1m breed*1,5m lang om de nutsvoorzieningen te herleggen. Water en gas komen daar de woning binnen dus voorzichtigheid was geboden.
Goed, heel voorzichtig begonnen tegen de buitenmuur en vrij snel beide leidingen gevonden. De leidingen zaten op 80cm diep dus moest ik nog iets dieper gaan en de grond eronder ook weghalen.

En toen ging het mis.

Er zat nogal veel vuiligheid in de grond (zoals steeds trouwens: steentjes en stenen) en de spade moet bij een forse uithaal afgeketst zijn.
Resultaat: een goei slip in gelukkiglijk de waterleiding. Even paniek, schrik dat daar een massa water ging uitstromen maar dat viel nogal mee. Bij de buren aangebeld om het nummer van de waterm'ij en dadelijk gebeld.
Soit, na goed een half uur was de camion van Pidpa daar, de put stond toen al bijna helemaal onder water.
Sympathieke man die dadelijk z'n klem meepakte en aan de put gekomen met z'n arm onder water op zoek ging naar de leiding. Hij had vrij snel beet en voor ik "Euh, wacht even..." kon zeggen zat de klem er al op.
"Tiens, daar blijft water uitkomen" zei de man me en voor ik kon zeggen wat ik eerder al wou zeggen had hij het ook door en vroeg: "Loopt de gasleiding ook langs hier?"
Ikke: "Inderdaad"
Hij: "Ai, dan zal ik de verkeerde dichtgeknepen hebben. Ik zal mijn pomp maar gaan halen zodat we zien wat we doen."
Ik bleef een beetje verbaasd achter maar afgaand op de man zijn reactie was het nu blijkbaar ook geen ramp dat hij de verkeerde had dichtgeknepen.
Enfin: pomp in gang getrokken en even later was de put bijna leeg.
Het verdicht was duidelijk: de verkeerde leiding was dus afgeknepen. Geen probleem: klem van de gas en dan op de juiste leiding, vervolgens knip knip; stukje uit de waterleiding, koppelstukje erop en amper enkele minuten later was de klus geklaard.

Weer iets bijgeleerd: zowel gas als water lopen buitenshuis in dikke PVC-achtige buizen die door middel van een serieuze klem (ik laat de eerder grappige maar typisch mannelijke opmerking van de man over klem, afknijpen en 'pissen' even achterwege) kunnen dichtgeknepen worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koper nemen deze leidingen daarna hun vorm terug aan, even helpen door de klem 90° graden te draaien en lichtjes te knijpen volstaat.
Ik heb me bij de man geëxcuseerd omdat ik hem niets te drinken kon aanbieden tenzij een glas water wat gezien de situatie wel grappig was.
Pomp mee terug in de camion gezwierd, papier ondertekend en gevraagd naar de kost maar hij had dat zelf nog niet voorgehad en kon het dus niet zeggen. 't Komt blijkbaar bij op de volgende waterfactuur, ik ben benieuwd.
Anyway, bedankt meneer van de Pidpa.
Nu ik erover nadenk: als dat echt hetzelfde materiaal is voor de gasleiding (gezien het op dezelfde manier werd dichtgeknepen zal dat dus wel zeker) ga ik toch nog ietske voorzichtiger tewerk gaan als ik de laatste grond wegschep volgende keer. Denk dat ik een plastic schupke van Jelle ga gebruiken ofzo.

3 commentaren:

Rafke Magic zei

ben je zeker dat hij het over "pissen" (en niet "pitsen") had?
mijn loodgieter was immers ook altijd bezig over "pitsen" en da was idd best wel grappig... 'k had eerst totaal niet door waarover die man het had :-)

David aka Letman zei

't Ging over zijn tang, dat dat toch wel serieus materiaal is en als ge dat op uw spel zet ge niet meer moet proberen te pissen ofzo.
Maar idd, dichtpitsen is ook een paar keer gevallen.
Boys & toys hé...

Dave Vervenne zei

Zo warm om in open lucht te gaan zwemmen was het toch niet gisterenavond? ;O)

Bie keerful Ome Let (en zeker als er al een gasleiding is aangesloten)