. Op naar ... ?: Varia

woensdag 23 juli 2008

Varia

Een selectie interessante weetjes (bron: bright.nl)

Antigeluid:
Het idee is simpel. Als je op een geluidsgolf een exact tegengestelde geluidsgolf afstuurt, verdwijnt de golf. Waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want jaren hoorde je niets van deze techniek. In koptelefoons met noise cancellation, bijvoorbeeld die van Bose, werkt dit principe al jaren, maar in een auto of een ander object dat met direct en indirect geluid te maken heeft, is het zeker nog geen gemeengoed.

Slooptechniek:
Gebouwen slopen in een stedelijke omgeving kan lastig zijn. De Japanse firma Kajima heeft een sloop-methode ontwikkeld die naar eigen zeggen milieu-vriendelijk en praktisch is. Zonder explosieven en grote stofwolken dus. Ze starten met het ontmantelen van de onderste verdieping en vervangen de pijlers door computergecontroleerde hydraulische pijlers. Zo laten ze het gebouw verdieping voor verdieping zakken.

Energievreters:
De staat California alleen al verbruikt meer energie dan China - ook gezien als grote vervuiler - of welk land dan ook. Verbijsterend: 37 miljoen Amerikanen gebruiken meer benzine en diesel dan 1,3 miljard Chinezen. Dat is de conclusie uit een rapport van de California Energy Commission's State Alternative Fuels Plan. Het meest verbijsterende echter is dat 80 procent van die energie in warmte verloren gaat. Efficiënt omgaan met energie heeft het potentieel zo veel te besparen dat het naast kolen, petroleum, kern- en alternatieve energie als een nieuwe brandstof wordt gezien, ook wel The Fifth Fuel genoemd. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes wijdde er onlangs een special aan. Volgens een van de auteurs is efficiency de grootste, goedkoopste, veiligste, schoonste, snelste, meest diverse maar minst begrepen en de meest genegeerde manier om energie te leveren. Dat blijkt wel uit de schrikbarende statistieken van California's energie gebruik. Dit is waarschijnlijk interessanter aangezien dichter bij huis: sluimerverbruik digitale televisie.

0 commentaren: