. Op naar ... ?: Brandweermannen

maandag 14 december 2009

Brandweermannen

Zo, de opleiding op het PIVO zit er op voor ons. We hebben een jaar lang vele lange zaterdagen geluisterd, gekeken, gedaan en ook veel gewacht. Elk jaar opnieuw (gelukkig maar) zijn er weer een pak mensen die de cursus brandweerman aanvatten met als gevolg dat de klaslokalen redelijk vol zitten. Voor de theorie valt dat nog mee, voor de praktijk is dat soms iets moeilijker.

Gelukkig mochten we reeds vanaf onze benoeming als recruut meedraaien in ons korps waardoor we elke dinsdagavond van 19h tot 21h (en meestal ook iets later maar dat was om de dorst te lessen) konden oefenen: aflegsysteem (blussen met water & schuim), technische hulpverlening (auto's openknippen), bediening en informatie over alle materiaal etc. Vanaf het begin kregen we ook onze biepers en draaiden we mee in het wachtsysteem en rukten we mee uit (weliswaar nog niet met de eerste wagen); CO-metingen, opkuis rijbaan,ondergelopen kelders, loslopende dieren, horizontale evacuaties (bijstand ziekenwagen), een brand etc... we mochten het allemaal al eens meemaken.
We controleerden ook mee hydranten op ons grondgebied, verkochten mee kalenders, ruimden de tafels af bij de jaarlijkse mosselfeesten, bewezen dat we 'brandweerman-waardig' zijn (ga ik hier niet over uitwijden) en werden gedoopt (veel te veel Duvel).

We startten met 6 recruten van Puurs in het voorjaar aan het PIVO voor de modules 'brandbestrijding & hulpverlening' en 'inleiding tot de eerste hulp' en rondden deze modules succesvol af voor de zomer. Wegens een ongeval en de daarbijhorende revalidatie startten we jammer genoeg slechts met 5 in het najaar voor de module 'persoonlijke bescherming' waarvan het praktijkgedeelte vooral het blindlopen met perslucht betrof.
Afgelopen zaterdagochtend om 8h volgde ons laatste examen aan de brandweerschool en viel het allemaal van onze schouders.

We wachten nu op de officiële resultaten (die voor iedereen ok zouden moeten zijn), doen dan intern in het korps nog een test en hopelijk zijn we in januari recruut-af met onze benoeming als brandweerman door de gemeenteraad.

En daarna?
Eerst even een beetje gas terugnemen en dan eens kijken of en wat ik nog wil doen: duiker, C-rijbewijs, meetploegen, gaspakdrager,... het kan allemaal.


1 commentaren:

geert zei

kijk, 'horizontale evacuatie', daar kan je in tijden van nood nog iets mee aanvangen, denk ik. Alleen al de naam :-)